top of page

The Shakers
 

Göteborgs ledande musikjournalist under 60-talet var Hans Sidén. I sin bok ”60-talspop i Göteborg” beskriver han sitt första möte med gruppen The Shakers. De besökte honom på hans kontor och frågade om han inte kunde komma till deras repetitionslokal, lyssna på dem och sedan skriva något om dem i hans musikspalt publicerad i Göteborgs-Posten. ”Vi är det enda gänget i Göteborg som spelar riktig rhythm & blues. Och så låtar från Pickett, Redding och de andra grabbarna inom soulmusiken” informerade sångaren Tommy Rander. Några dagar senare stod Hans nere i ett skyddsrum vid Vårväderstorget och lyssnade när The Shakers blåste igenom sina versioner av en rad amerikanska rhythm & blues nummer. De hade dessutom på sig solglasögon nere i dunklet. Är man cool så är man och The Shakers var alltid jättecoola.


Efter att ha spelat på alla popklubbar och ungdomsgårdar i Göteborg samt ett och annat framträdande ute i västra Sverige. Något som resulterade att gruppen fick en driftig manager i form av närmast jämnårige Rolf ”Hedda” Hedin samt ett erbjudande från skivbolaget EMI i Stockholm om ett skivkontrakt. Väl i Stockholm ville bandet spela in sin version av amerikanske Gary US Bonds hit ”New Orleans”. Men en artiststrejk i Sverige vid årsskiftet 1964–65 fördröjde utgivningen så skånska Namelosers hann före med sin utgivning av låten vilken också blev en Tio i Topp framgång för dem. Shakers ville då spela in två Muddy Waters kompositioner ”Hoochie Coochie Man” och ”I´ve Got My Mojo Working” men då den sistnämnda var alldeles för lång enligt skivbolagsrepresentantens mening utmynnade detta i ett gräl som tog större delen av inspelningstiden. Det hela slutade med att gruppen spelade in en snabbtagning av Chuck Berrys ”Too Much Monkey Business”, tackade för sig och återvände till Göteborg. Detta i förvissning om att bolaget aldrig skulle ge ut den. Men så blev fallet och sommaren 1965 skickade Tio i Topp – juryn upp inspelningen till en fjärdeplacering på listan. The Shakers hade fått sitt genombrott.


Nästa Tio i Topp placering kom våren 1966. Då hade The Shakers blivit bekanta med sina engelska kollegor i The Rolling Stones och dessa försåg gruppen med en låt skriven av gruppens gitarrist Keith Richards i samarbete med deras manager Andrew Oldham, ”All I Want Is My Baby”. Den hamnade som bäst femma på listan.


Under karriärens gång hann The Shakers spela in sammanlagt elva singelplattor för tre olika skivbolag, turnera över hela Skandinavien, Belgien, Polen och antalet spelningar per år understeg aldrig 100. Gruppmedlemmar kom och gick, speciellt gitarrister slets ut i en rasande takt och nyårsafton 1968-69 gjorde gruppen sitt sista framträdande. Flera av medlemmarna fortsatte i andra grupper och sångaren Tommy Rander blev musikjournalist, radiomedarbetare samt en av den svenska musikrörelsens ledande språkrör under 70-talet. Tillsammans med Håkan Sandblad skrev Tommy också boken ”Rockens Roll” vars förstaupplaga gavs ut 1975. Han var också med och startade tidningen ”Musikens Makt” och skivbolaget Nacksving.


Efter att detta gått i konkurs 1981 köpte han själv skivstudion och bildade det nya skivbolaget Transmission, vilket han drev fram till 1987. Han var också en drivande kraft bakom den Tv-sända ANC-galan 1985. 


Efter att ha slutat i musikbranschen blev han 1988 styrelsemedlem i speedwayklubben Kaparna i Göteborg. Han var sedan ordförande i klubben 1998–2007. Under åren 1989–1995 producerade Rander också ett femtiotal TV-program om speedwaysport för olika Tv-kanaler. 


Sedan 2009 är Rander chefredaktör för tidningen Speedway Racing, som utkommer med 10 nummer per år. Han skriver också böcker i ämnet.


Mot slutet av 80-talet började The Shakers återuppstå för att främst spela på de musikgalor som arrangerades i Göteborg till minne av den legendariska musikklubben Cue Club. Detta har genom åren resulterat i ett antal sådana framträdanden men gruppen har också gjort ett antal spelningar över Sverige fram till dagsläget. Men nu är det alltså dags för den sista turnén vilket för dem över västra Sverige med avslutande spelningar i Stockholm och Göteborg. Onsdagen den 16 mars ser ni dem här på Millners klubbscen. Som tidigare nämnts så har medlemsbytena i gruppen varit många men idag består The Shakers av två originalmedlemmar från 60-talet, sångaren och gitarristen Tommy Rander samt trumslagaren Bosse Fahlman. Övriga medlemmar är också garvade veteraner, gitarrist är Kent Börjesson, basgitarrist är Patrik Öblad och bakom klaviaturerna sitter Fredrik Askerdal.


Hur låter det då? När gruppen spelade på Engelen i Stockholm 2019 summerade en ur publiken det hela så här, då i en kommentar till Tommy Rander: ”Jag känner bara igen dig men det är samma musikaliska stuk som alltid!”

Vid pennan
Lennart Wrigholm

bottom of page