top of page
Byline Lennart W

Eva Eastwood
 

Ordet mångsidig är egentligen bara förnamnet när man ska skriva om Eva Eastwoods musikaliska karriär. Hon har med framgång blandat stilar som rock´n roll, rock a billy med engelsk text som svensk schlagermodell 50/60-tal.


Under karriärens gång har hon komponerat över 800 registrerade melodier och de som inte hamnat på hennes egen skivproduktion har spelats av namn som The Boppers, Linda Gail Lewis, Lalla Hansson, Berth Idoffs, Jerry Williams och Larz-Christerz.


Musikkarriären som sådan startade under 90-talets andra halva när hon och maken Jan besökte Nashville. Det var här som Eva bytte sitt svenskklingande efternamn Östlund till Eastwood. Detta när hon tog krogjobb och spelade sina låtar för amerikansk publik. Detta resulterade i att hon blev erbjuden skivkontrakt med ett amerikanskt bolag men Eva och Jan valde istället att återvända till Sverige och starta det egna bandet The Major Keyes. Mellan åren 1999 – 2006 gav de ut fem album på det Jönköpingsbaserade skivbolaget Tail Records och genom flitigt turnerande bygga upp en beundrarskara.


Det stora genombrottet kom 2005 när Eva medverkade i TV-programmet Allsång På Skansen och framförde melodin Vårt Liv I Repris från albumet En Ny Stil I Stan. Dagen därpå var Eva Eastwood & The Major Keyes förstasidesnyhet på landets ledande tidningar och därefter har karriären rullat på med stormsteg. Detta med ett antal nya bästsäljande album och ett ständigt fulltecknat spelschema.
År 2010 fick Eva Örebro Kommuns musikpris Millencolin Music Prize. Våren 2017 var det biopremiär för filmen Eva – En Lyckost och året därpå visades filmen också på SVT.


Evas karriär rullar på med nya albuminspelningar och ett fulltecknat spelschema.  På juldagen gästar hon och hennes band The Major Keyes Millners för ett dynamitladdat framträdande.

Vid pennan
Lennart Wrigholm

bottom of page