top of page

Dansbandskungen

Få har kunnat undgå att uppmärksamma Dansbandskungen. Redan 2014 dök hans första inspelningar upp på Spotify, ”Hon Sa Mä (Mäj Hem Inatt)” och därefter var det dags den kungliga versionen av Samir & Viktors ”Bada Nakna”. Därefter har hans inspelningsproduktion varit minst sagt massiv.


Men vem finns bakom de kungliga regalierna egentligen? Jo, Markus Persson från Skara. En man som under lång tid försett dansorkestrar som Lasse Stefanz, Martinez, Callinaz och Kindbergs med låtmaterial. Inte nog med det, han har också producerat deras inspelningar. På väggen hemma i hans studio hänger tre guldskivor. En för Lasse Stefanz och inspelningen av hans ”Borta Med Vinden”, en för det norska countrygänget Fröja (med norskt ö) och en för hans egen Dansbandskungen.


Men hur startade alltsammans. Jo, Pär Winberg, chef för skivbolaget Atenzia, tog en av Markus demoinspelningar och lade ut den på Spotify under artistnamnet Dansbandskungen. Detta som en liten överraskning samband med Markus bröllop. Sedan började nedladdningarna rasa in och karriären var ett faktum. Iförd guldkavaj och guldhatt (inköpta på Gekås i Ullared) började Dansbandskungen framträda på campingplatser, festivaler och krogar. Med inspelningar som ”Sup Dig Snygg”, ”Får Man Ligga Om Man Spelar Dragspel” och ”Milfen Marianne” slog han ner som en bomb i den svenska underhållningsvärlden.


När han inte turnerar och gör inspelningar är hans favoritsysselsättning matlagning. Speciellt rätter från det italienska köket och långkok. På Youtube kan ni hitta klipp där han presenterar sina recept. Inte nog med det, ni kan också få drinktips. Riktiga drinktips som verkar vara anpassade för Markus favoritpublik, det glada campingfolket. ”Jag vet ingen bättre publik än halvfeta medelålders gubbar i Foppa-tofflor som lyssnar till Dansbandskungen på en campingplats”! Detta berättade han för en av våra ledande kvällstidningar för en tid sedan.


Och så här avslutningsvis, visste ni om att Markus och hans fru redan på 90-talet spelade in en helt annan musiktyp än den han är känd för idag, eurodisco. Detta under gruppnamnet Perra. Finns på Spotify om ni vill göra en provlyssning.


Men annars kan ni koncentrera er på att på påskafton kan ni uppleva Dansbandskungen och hans Järnvingar på Millners Restaurang och Bar i Tibro. Det blir säkert en minnesrik kväll.
 

Vid pennan
Lennart Wrigholm

bottom of page