top of page

Rockabilly Rules. Del 1.

Den musikstil som idag kallas för rockabilly har sitt ursprung i det fjärran 50-talet och USA. Musiken är en blandning av country & western och rhythm & blues och framfördes inledningsvis av band bestående av en gitarrist samt en basist mestadels utrustad med ståbas. För att markera takten ordentligt använde sig basisten av en spelstil där han markerade takten extra hårt kallat ”slap bass”. Inledningsvis fanns inga trumslagare med i leken men mot slutet av 50-talet var dessa ordinarie i sättningen. Musikstilen utmärkte sig genom att vara snabb, svängig och lätt att dansa till för en yngre generation.


Att påstå vem som var först med någonting är alltid lika historiskt vanskligt men den amerikanske countrysångaren Hank Williams var säkert en av dessa. Även om han sällan nämns i rockabillysammanhang idag. Hank skrev det mesta av sitt låtmaterial själv och står för flera klassiker inom det som sedan kom att kallas rockabilly eller rock´n roll. Titlar som ”Hey Good Lookin´”, ”Jambalaya” och ”Move It On Over”. Hanks popularitet var närmast ofattbart stor hos den amerikanska arbetarklassen. När Hank avled, detta på väg till en spelning nyårsafton 1952–53, av en hjärtattack efter decennier av hårt leverne, ställdes hans kista ut på en utomhusscen så de sörjande kunde passera och ge en sista hälsning. Mellan 15 och 25 000 personer gjorde så.


Andra namn från 50-talet som nämns inom denna genre är Elvis Presley, Carl Perkins, Buddy Holly och Gene Vincent.  Alla dessa namn inledde sina karriärer användande sig av kompgrupper med den traditionella rockabillysättningen. Men detta ändrade sig snart så fort framgång och pengar började rulla in. Då inkluderades såväl blåsinstrument som klaviaturer och körer på inspelningarna. Ofta nämns Bill Haley & His Comets som ursprungsartister inom rockabilly men det de i så fall har gemensamt med den musikstilen är väl tempot i gängets stora hitlåtar. Redan från 40-talet och framåt så inkluderades ju saxofon, steel guitar och stundtals även dragspel inom gruppens instrumentella ram.


När 50-talet övergick till 60-tal hade det som vi idag kallar rockabilly utvecklats till rock´n roll och dess kommande historia kan ni läsa om på denna sida när vi närmar oss påskaftonsfirandet på Millners när vi har Johnny & The Roccos och Boothill Stompers på scenen.


För redan lördagen den 2 mars då bjuder Millners på två grupper som är fina representanter för den tidiga rockabillymusiken.


Ed Cavin & The Blue Kings består av medlemmar från Enviken, Bjursås och Grycksbo. Att det skulle bli rockabilly som gällde för sångaren Emil är kanske inte så konstigt, hans pappa Patrik Staffansson står bakom skivbolaget Enviken Records som ger ut musik inom just den genren.


Gruppen består av fyra unga grabbar som försöker spela musiken som den gjordes på 50-talet, autentiskt och utan några effekter. Ed Cavin & The Blue Kings har turnerat runt i Skandinavien och även gjort festivalspelningar i såväl Schweiz och Frankrike. De har också spelat in en rad album.


Engelska Rip I t Up består av gitarristen och sångaren Mutely, trummisen Rockin´ Rich och på läckert blålackerad ståbas Little Miss Blue Bass Nina Coulter vilken också står för sången i mycket av gruppens egenhändigt komponerade material. Rip It Up gör alltid ett minst sagt högenergiskt framträdande, har turnerat över England och stora delar av Europa och har också spelat in ett antal album.
 

 

bottom of page