top of page

För bildtexter klilcka på bilden.

Grävlings

Allt började 1993 då trumslagaren Åke Andersson kontaktade vänner, släktingar och arbetskamrater för att bilda ett riktigt rockband. Repetitionerna började men allt gick så fort att bandet inte ens hade något namn till en av sina första spelningar. Denna skulle genomföras på Hankens bygdegård i utkanten av Karlsborg. Efter att ha haft full fart på dansgolvet under hela kvällen så var det sångaren och gitarristen Göran Anderssoms syster Gunilla som levererade gruppnamnet. Detta efter ett smeknamn som familjen haft på Göran under hans uppväxt,  Grävlings.

Bandet hade redan från starten att ha en blandad repertoar, därav den stolta slogan som trycktes på gängets första affischer, ”från Sven-Ingvars till Jimi Hendrix”. Och snart började bokningarna strömma in. Grävlings blev publikfavoriter på ställen som Folkets Park och Tidebergs värdshus i Tibro, Hotell Wettern i Karlsborg samt otaliga bygdegårdar i Västergötland. Omslagsteckningarna till gruppens två album ritades av Tibrokonstnären Gunnar

Sandberg och denne låg också bakom Grävlings längsta turnéresa. Denna gick till Fårö utanför Gotland när gruppen spelade på Gunnars bröllop. Som om det inte var nog så drevs också Grävlings fan club av Gunnars bror Mikael under ett antal år.

Grävlings popularitet blev så stor att det till slut började inkräkta för mycket på gruppmedlemmarnas vanliga arbeten och familjeliv. Till slut började man dra ner på antalet engagemang men Göran Andersson håller fortfarande gänget vid liv. Med en makalös blandning av nya och gamla hits kan Grävlings fortfarande hålla ett dansgolv kokande under en helkväll.

Grävlings firar sitt 25-årsjubileum med ett framträdande på Millners i Tibro lördagen den 9 mars.

 

bottom of page