top of page

#DJDANNENBERG

En gång i tiden fanns ett uttryck, ” det finns plattvändare och det finns discjockeys”! Efter mer än 40 års professionellt arbete inom den här branschen tillhör definitivt John Dannenberg den sista kategorin. För i det hör yrket måste man kunna ”läsa publik”. Något som innebär att den som sköter skivspelarna (oavsett om det är mekaniska eller digitala) kan känna stämningen på dansgolvet och veta hur man mixar in nästa låt för att höja stämningen. Detta med vetskapen om att det inte handlar om när en inspelning är producerad, en bra låt är alltid en bra låt. I alla fall om den håller publiken på fötterna. Något som

John Dannenberg kan efter alla dessa års erfarenhet.

Som författarinnan Anna Gavanas skriver i sin bok ”Från Discofeber Till Revjhysteri”: ”Vi dansade på fritidsgården i Partille till låtar som Odyssey´s ”Going back to my roots” och Lipps Inc´s ”Funky Town” tills fötterna blödde. Men sedan kunde man alltid krama någon snygging till ”Två av oss” med X-Models.

Ett perfekt exempel på hur en professionell discjockey jobbar. Publiken framför allt.

Den första regelrätta restaurangen med diskotek som öppnade i värt område av Sverige var förmodligen Boulognerskogens Restaurang i Skövde som slog upp sina portar valborgsmässoafton 1968. Ett etablissemang som var så omtalat att publiken åkte miltals för att besöka stället. Som god tvåa torde Club Mash vara som öppnade sin verksamhet i centrala Skövde några år senare och vars öppettider var unika utanför storstadsområdena. Club Mash hade öppet 22.oo – 03.oo alla dagar i veckan utom söndag och hade öppet alla dagar på året utom jul och nyårsafton.

Givetvis arbetade discjockey John Dannenberg på båda ställena. På Club Mash var han residerande huvuddiscjockey mellan åren 1977 och 1985. Men givetvis spelade John på många andra ställen i västra Sverige under samma tidsperiod. Några av dem var Willys Place i Skara, Svarta Katten på stadshotellet i Mariestad, Slussen i Trollhättan och Stena Lines passagerarfärjor.

Men vid mitten av 80-talet blev Skövde för trångt och John tog sin skivväska och flyttade bopålarna till Stockholm. Här använde han sig av sin DJ-erfarenhet för att driva DJ-kurser på Fryshuset, spela på otaliga klubbar i Stockholmsområdet och med tiden också att leda karaoke. Många klubbar behövde någon som ansvarade för artist och DJ-bokningar och med tiden kom John att bygga upp ett nätverk av klubbar där han var bokningsansvarig. Med sitt företag Sweden Karaoke har John arrangerat Karaoke-SM ett flertal gånger under 2000-talet. Han har ansvarat för musikarrangemangen på flera O´ Learys Sports barer i Stockholmsområdet men har även varit nere på våra breddgrader och underhållit på privata fester och bröllop. Lördagen den 16 april spelar han de bästa discolåtarna från fyra decennier på Millners Restaurang och Bar i Tibro.


 

Vid pennan
Lennart Wrigholm

Klicka enbart på länken om du har en snabb uppkoppling, annars gå till

Mash Request Pt 2 by #djdannenberg | Mixcloud
bottom of page