top of page
omslag 1.jpg

100% UGGLA

Lördagen den 28 maj gästas Millners av 100% Uggla. En hyllning till Magnus Uggla, En av Sveriges populäraste artister och här är historiken om densamme.
 

Magnus Uggla har fått Karamellodikt stipendiet och har haft egna TV-serier. Han har kommit sist i uttagningarna till Eurovisionsschlager tävlingen och jämförts med sin egen store idol Karl Gerhard. Han har varit stamgäst på landets topplistor i decennier och 2022 var det 47 år sedan han gjorde skivdebut. Fortfarande är han lika populär.

Men hur startade det?


Allt började någon gång i mitten av 60-talet när Magnus och några kamrater i mellanstadiet startade ett kortlivat coverband. Fast egentligen började alltsammans mycket tidigare. Det var när Magnus satt i köket och lyssnade till när hans mamma gav sånglektioner i familjens lägenhet. För hans mamma var sångerska och musikpedagog och den musik som mest spelades i hemmet var klassiska tongångar. Något som den unge Magnus med tiden lärde sig att uppskatta.

Fast det var först när familjen flyttade till Nacka och Magnus blev sångare i ett hårdrockband som låtskrivaren Magnus Uggla föddes. Han har berättat i en intervju:

”Jag jobbade som budnisse åt Riksteatern och för att få tiden att gå skrev jag hårdrocklåtar i huvudet när jag for mellan jobben. Fast det var mest en form av dagdrömmande för att få tiden att gå. Fast min karriär i bandet blev kort, jag fick sparken. Men just då dök David Bowie och det som kom att kallas glamrock på musikscenen. Det blev mera min grej så jag började skriva låtar om glitter och glamour”!

Magnus äldre bror hade en kompis som hade egen studio och där fick Magnus spela in några låtar till eget pianoackompanjemang. Han skickade runt banden till olika skivbolag men fick nobben överallt. Så det hela slutade med att Magnus gick tillbaka in i studion och spelade in låtarna tillsammans med några musiker så att det hela fick en annan ljudbild. Därefter föll tärningen åt Magnus håll eftersom skivbolaget CBS hade vid den tiden som policy att ge ut ett svenskt album varje månad. När Magnus dök upp med sitt rullband hade bolaget inte fyllt sin kvot så det hela slutade med skivkontrakt och albumet ”Sagan om Bobbo Viking” vilket låg på skivdiskarna 1975.

Men som Magnus själv sagt: ”Det var två år för sent, Glamrocken var ute och själv var jag just då inne på symfonirock. Något som står klart om man lyssnar på uppföljaren, ”Livets Teater”. Ett album som Magnus själv betraktar som sitt sämsta album någonsin.

”Alltsammans var väldigt pretentiöst. Vi hade stor budget och hela den svenska studiomaffian var med De var stöddiga och jag var livrädd. Janne Schaffer var med och han lade på några snygga gitarrinlägg. Bland annat på ”Sommartid”. Den låten var nog min första lyckade studioproduktion.

Men varken ”Bobo Viking” eller ”Livets Teater” sålde särskilt bra. Även om det andra albumet markerade Magnus samarbete med en av Sveriges ledande producenter Anders ”Henkan” Henriksson fram till dennes död 2016.

Detta trots att Magnus turnerade runt och spelade låtmaterialet i flera år. Men när Magnus 1977 gick på Gröna Lund och såg den engelska gruppen The Clash fick han ny inspiration. Något som resulterade i albumet ”Vad ska man ta livet av sig för om man ändå inte kan höra snacket efteråt?” Singelplattan ”Varning på stan” fick en hel generation svenska tonåringar att bli trogna beundrare. Dock inte så trogna att de köpte Magnus nästa album ”Vittring” som blev en total flop. Inte blev det bättre när Magnus 1979 ställde upp i uttagningarna till Melodifestivalen och hamnade sist med sin egen ”Johnny The Rocker” och inte gick det bättre när han skrev engelska texter till sitt material och försökte slå igenom internationellt.

Men när 80-talet randades började Magnus utveckla sin musik mot traditionell pop med stor framgång. Med albumet ”Välkommen till folkhemmet” med utgivningsår 1983 tog Magnus in satiren i sina låttexter vilket sedermera skulle bli hans kännemärke. År 1991 tilldelades han Karamellodikt stipendiet vilket utdelades av grundaren, hans egen mammas kusin, Povel Ramel och detta gav också Magnus en roll i dennes revy ”Knäpp igen”. När 2000-talet randades gick Magnus tillbaka till en mera rockbetonad repertoar. Han gjorde den officiella låten till fotbolls-VM 2002, ”Vi ska till VM”. Han turnerade därefter tillsammans med The Ark och Håkan Hellström, Lena Philipson och Darin Zanyar. När vi skrev 2006 spelade han in albumet ”Bedårande Barn Av Sin Tid” där han tolkade sin stora förebild Karl Gerhard. Ett par år senare var det dags för TV-serien ”Var fan är mitt band” och när han ändå hade farten uppe gjorde han en uppföljare under titeln ” Var fan är min revy”. Därefter har det handlat om krogshower, turnéer, fler TV-serier och nya album. Allt i en aldrig sinande ström. När han fått några timmar över så har han dessutom skrivit ett par böcker.

Så det finns gott om material för en show som 100% Uggla. För att hålla trycket uppe så agerar också ljudteknikern party DJ lördagen den 28 maj när detta underhållningspaket kommer till Millners. Missa inte det!


 

Vid pennan
Lennart Wrigholm

bottom of page