top of page

Rockabilly Rules. Del 2.

Ett gammalt talesätt lyder att när 50-talet övergick i 60-tal så dog den ursprungliga rocken ´n roll musiken. Buddy Holly hade avlidit i en flygolycka, Little Richard hade blivit religiös. Jerry Lee Lewis hade blivit skandaliserad genom giftermål med en minderårig kusin och Elvis Presley gjorde sin värnplikt under ett par års tid. Det hela kanske är lite överdrivet men det ligger ganska mycket i det, men rock´n roll var fortfarande lika populärt hos stora delar av tonårspubliken i såväl England, Tyskland som Frankrike men grammofoninspelningarna dominerade inte längre hitlistorna.

Men 1968 hände någonting. Detta i efterdyningarna av att The Beatles gav ut sitt banbrytande album Sgt Pepper. Dessa fyra Liverpoolynglingar var nu de som fullständigt dominerade trenderna inom populärmusiken och när de nu använt sig av gigantiska studioorkestrar och avancerade arrangemang i sin musik så valde de att helt enkelt göra helt om. För sina nya inspelningar gick de tillbaka till sina egna musikaliska rötter, alltså den ursprungliga rock´n roll som de själva spelat under sin tid på tyska nattklubbar under 60-talets början. Deras singel ”Lady Madonna” toppade hitlistorna över hela västvärlden våren 1968 och vad var det för en komposition om inte en kärleksfull kopia av det sound som lanserats av amerikanske Fats Domino. Den engelska gruppen The Wild Angels drog fulla hus över hela landet med sin 50-talsinspirerade repertoar och banade väg för andra grupper som jobbade på samma sätt. Gene Vincent som flyttat verksamheten till England redan i början av 60-talet slog publikrekord på sina turneér och till och med gamle Bill Haley fick se sin ”Rock around the clock” sälja sig högt upp på Englandslistan.

Detta för oss fram till en av de grupper som ni kan avnjuta på Millners scen denna påskafton, Johnny & The Roccos. Gruppen bildades av sångaren och gitarristen Bob Fish i Skottland redan 1972. Gruppen gjorde sig känd för sin hårdsvängande rockrepertoar, blev professionella 1975 och har sedan så förblivit. Medlemmar som tjänstgjort i gruppen under dess långa existens är alltför många för att räknas upp här men under den här Sverigeturnén ackompanjeras Bob av Klas Henriksson på basgitarr och Dan Göthensten på trummor.

Johnny & The Roccos har under sin långa karriär turnerat tillsammans med storheter som Chuck Berry, Little Richard, Sonny Burgess, Wanda Jackson, Fats Domino och många fler. Under denna tid har också gruppen givit ut åtta album och en lång rad singelskivor. Mycket av det låtmaterialet kan idag avlyssnas på webbsidor som Spotify, Youtube och Deezer.

På Millners scen denna påskafton kan ni också avnjuta den finska gruppen The Boothill Stompers. Ett gäng från orten Pohjanmaa som spela traditionell rockabilly. Gruppen består av Janne Smeds, Arvi Ylimys och Timi Eronen. Gruppen har tagit sitt namn efter serierna om westernhjälten Lucky Luke och Janne påstår att han har en tatuering av den berömda bilden där Luke drar snabbare än sin egen skugga. Vi får väl se om han kortbyxor på sig under framträdandet?

Även inspelningar med The Boothill Stompers finns flitigt representerade på de webbsidor som nämns ovan.

 

bottom of page