top of page
bill haley.png

Phil Haley & The Comments

Phil Haley & The Comments är en engelsk grupp som under flera år turnerat med sin hyllningsshow till rock´n roll pionjären Bill Haley & The Comets runt Europa. Att just en engelsk grupp gjort detta till sin kulturgärning beror säkert på att även om förebilden var känd över hela västvärlden var det få länder som hans popularitet var så stor i som just England.

Efter det stora genombrottet 1954 med inspelningen av Rock Around The Clock var England det första europeiska land där gruppen turnerade för utsålda hus. I såväl USA som England sålde Rock Around The Clock i över en miljon exemplar och den inspelningen följdes sedan upp med titlar som Shake, Rattle & Roll, See You Later Alligator, Skinnie Minnie och Rock The Joint. Under sin karriär sålde Bill Haley & The Comets över 60 miljoner grammofonskivor. Dessvärre var inte Bills största prioritet att betala skatt under framgångsperioden på 50-talet så större delen av 60-talet tillbringade han sedan som skatteflykting i Mexico. Men 1967 blev rock´n roll modell sent 50-tal populär igen och när Rock Around The Clock återutgavs i England sålde sig plattan upp på Englands Top 20 och Haley återvände för fler turnéer. Något som uppmärksammades av svenske Gert Lengstrand som då drev ett produktionsbolag vilket hade svenska klubbar och folkparker som sin största uppdragsgivare. Gert kastade sig på flyget över till England för att träffa Bill Haley och arrangera svenska framträdanden för honom och hans grupp. Så skedde och Bill Haley & The Comets turnerade under flera år i svenska folkparker med jämna mellanrum. Gert ordnade också nytt skivkontrakt åt honom med svenska Sonetetiketten. Något som resulterade i inspelningar av flera LP-album vilka gavs ut i såväl Europa som USA.

Under 70-talet försämrades dock Bill Haleys hälsa och han gjorde sitt sista framträdande i Sydafrika i maj 1980. En turné i Tyskland fick ställas in och Bill återvände till sitt hem i Harlington, USA där han avled den 9 februari 1981. Han blev 55 år gammal.

Men en legend kan aldrig dö och jag tycker man kan se Phil Haley & His Comments framträdande som en hyllning till Bill Haleys livsgärning. Gruppen gör ett framträdande där den gamla klichén ”inte en död minut” bäst beskriver det som sker på scenen. Som Bill Haley själv en gång kommenterade sitt musikaliska koncept, ”Don´t Knock The Rock”!

Vid pennan

Lennart Wrigholm


 

bottom of page