top of page
byline Lennart final.png

För bildtexter klilcka på bilden.

The Refreshments
 

Genom att, i decennier, vara ett av Sveriges hårdast turnerande band har de metodiskt mejslat ut sin egen version av klassisk rock’n’roll. Detta så omisskännligt att de i över två decennier fått en stadigt växande publik att bugga loss, stampa takten med foten och höja volymen på bilstereon - ibland samtidigt. Redan från början av karriären sa sig gruppen ha som ambition att sätta ”roll” tillbaka i epitetet ”rock”. Något de sannerligen lyckats med.
 

Det började osannolikt nog på 80-talet. I en tid när syntpop och mjukmetall dominerade insåg ett gäng tonåriga gävlebor att de gillade Chuck Berry, Rockpile och klassisk rock’n’roll mer än allt annat som visades på MTV och spelades på radion.
1989 bestämde de sig för att göra något åt saken, bildade The Refreshments och har efter över en halv miljon sålda skivor (varav tolv guld och två platina), en Grammisnominering och mer än 4 000 livespelningar förtjänat titeln som Sveriges hårdast arbetande och mest rotfasta rock’n’roll-band flera gånger om.

Samtidigt har de genom att kompa och spela ihop med turnerande brittiska rocklegender som Dave Edmunds, Billy Bremner, Mickey Jupp, Steve Gibbons, Albert Lee och Geraint Watkins skaffat sig ett internationellt rykte som ett av Europas tätaste band.

Expressens musikjournalist Mats Olsson var i åratal en av gruppens största supporters.  När han recenserade albumet Real Songs On Real Instruments fick han till det så här: ”Refreshments har spelat på klubbar, i källare, på pubar, konserthus och på Nalen. De har gjort något så gammaldags som att spela sig till en stor publik och har samtidigt blivit ett av världens tightaste band. Om man väcker dem mitt i natten och viskar ”whacka whacka” så kör de skiten ut vilken låt som helst efter trettio sekunder. Om ni har någon koll på Refreshments vet ni bandet inte gör musik som man sitter ner och tänder rökelse till. Det är heller ingenting som man tar in korna till för att få hjälp med textanalyser. Korna har nämligen för länge sedan rymt från ladugården och dansar runt på ängarna så att mjölken sprutar ur juvren!”

Nu är de tillbaka med sitt trettonde album med eget material (femtonde om vi räknar med två julplattor med mestadels eget material). ”Straight Up” skulle kunna översättas till någonstans mellan ”ärlig” och ”rakt upp och ner”, och precis i den skärningspunkten hittar vi The Refreshments modell 2017.

Line up:
Joakim Arnell
Johan J.B. Blohm
Mats Forsberg
Jonas Göransson

bottom of page