top of page

Svenne Rubins

Ser vi det hela ur ett rikssvenskt perspektiv så har två musikaliska storheter kommit från Vansbro i Dalarna. Under det fjärran 60-talet var det gruppen Slam Creepers (med en viss Björn Skifs som organist/sångare) som lyckades nå den dåtida poptoppen med vinst i Sveriges Radios Popbandstävling, skivinspelningar och turnéer, inte bara i svenska folkparker och popklubbar, utan också på så fjärran breddgrader som England.
 

Nästa knock-out slag på den svenska publiken från Vansbro lät vänta på sig ett par decennier. Detta när Svenne Rubins Orkester dök upp. På gruppens hemsida finns en historik runt gruppen författat av Garry Nilsson. Hur jag än vänder och vrider på det kan jag inte skriva det hela på ett mer underhållande sätt än Garry, därför följer har ett utdrag ur hans författarskap med start året 1981:
 

”Detta år kan man finna de första riktiga spåren av orkestern. Herrar Rubin, Svensson och Uli hade tillsammans med några mystiska och mytiska kamrater allierat sig med medlemmar ur dansorkestern "Albatross". Dessa spår förevigades i vinyl och resulterade i singeln, Klåtilde (sida A) och Salt & peppar (sida 1)!! 
 

Samma år genomförde också Svenne Rubins sin första officiella spelning. Som sig bör skedde den på hemmaplan och platsen var Vansbro Pizzeria. Eftersom några i publiken stannade kvar, inte bara beroende på att deras Calzone ännu inte hunnit ätas upp, så fick orkestern, likt Greve Dracula, blodad tand. Detta resulterade i några år av "hobbyspelande", och sakta men säkert skapade man ett rykte som ett duktigt liveband, och de singelskivor som hittat ut på marknaden nådde även fram till radiostationerna.
 

1988 var det så dags. Gruppen bestämde sig för att ta det stora steget... Man kastade hammare, murarslevar, brandslangar, skrivmaskiner och andra arbetsredskap, för att i stället på heltid livnära sig på musiken. Samma år kom också den första LP ‘n, betitlad "Sanna berättelser ur livet".
 

Allt detta har givetvis renderat i att Rubins buss lagt tusen och åter tusen mil bakom sig på svenska landsvägar. (Och detta inte bara beroende på att Flaco Kronqvist innehar svenskt rondellrekord, dvs 23 varv i Gnista rondellen, utanför Uppsala). Där av kom också albumet från 1999 att kallas "Sju varv runt jorden". Därefter har ytterligare en fullängdare sett dagens ljus, nämligen "Mot framtiden på gummimadrassen", släppt 2006
 

Men en regelbunden skivutgivning till trots, så är det ändå som "liveband" Svenne Rubins har skördat de största segrarna. Man har ett gott rykte hos både publik (bestående av allt från hip-hopare till hårdrockare och pensionärer) och arrangörer, och man har genom åren fortsatt att fylla konsertlokaler, pubar och festplatser med stor publik och gott humör. Det finns egentligen bara en sak att säga.... Se dem!!!
 

Det är för övrigt inte bara musikaliskt som Rubins har lämnat spår i den svenska kulturskatten. Ni minns kanske Tv-produktionerna "En handelsresandes nöd" (med bl.a. Björn Skifs och Gunde Svan) och "Förmannen som försvann" (med Roland Jansson och åter igen Björn Skifs). Dessa finns dessutom utgivna på video, och går fortfarande att inskaffa hos välförsedda handlare. Inte heller multimedia världen har sluppit undan! Den senaste CD'n innehåller en CD-rom med spel, spex, lite historia och Svenne Rubins funderingar om och kring Vansbro!”

Så långt Garry Nilssons berättelse, och nu kan ni se fram mot en oförglömlig kväll på Millners där ni kommer att få höra allt ifrån ”Långa Bollar På Bengt”, ”En Gammal Amazon”, ”Folköl Och Dunka Dunka” fram till gängets senast inspelade alster ”En Liten Skvätt Ur Varje Flaska”.

Lennart Wrigholm

bottom of page