top of page

Janne Lucas Persson


Märkliga ting händer i artistbranschen. Mannen det handlar om i den här texten heter egentligen Jan Persson. Lucas var namnet på den popgrupp han startade hemma i Göteborg 1964. Ett gäng där Janne spelade piano och sjöng med den äran. Gruppnamnet kom från en kompis som ansåg att om man kunde kalla en popgrupp något så löjligt som Tages så borde det gå utmärkt även med Lucas. I båda fallen fungerade det utmärkt eftersom Tages blev ett av Sveriges populäraste popband under andra halvan av 60-talet och det gick inte så illa för Lucas heller. Sommaren 1967 gick Lucas segrande ur Sveriges Radios popbandstävling (ett evenemang som var betydligt större än dagens Idol-tävling) och gruppens debutsingel ”Go Now” hamnade högt på de svenska topplistorna. Låten var ursprungligen en inspelad av amerikanska Bessie Banks och hade tidigare under 60-talet var en stor framgång för engelska The Moody Blues. Men Jannes eget pianoarrangemang och sång tog publiken med storm vilket gjorde singeln till en av det årets populäraste i Sverige. Fram till 1969 spelade Lucas in en rad singelplattor och en LP samt turnerade som skållade råttor över hela Skandinavien. Singelplattorna ”Antisocial Season” och ”Cupid” hamnade också högt på hitlistorna. Mot slutet av 60-talet upplöstes gruppen då den svenska popvågen börjat hamna i bakvatten och värnpliktstjänstgöring väntade de flesta medlemmarna.


 I början av 70-talet flyttade Janne sedan till Las Palmas där han spelade i husbandet på en visklubb. Men plötsligt hörde en viss Stikkan Andersson av sig och ville att Janne skulle följa med ut på en sommarturné tillsammans med Ted Gärdestad och Lena Andersson. Ett erbjudande som givetvis fick honom att ta direktflyg hem till Sverige.
Efter den turnén följde några intensiva år med skivutgivningar och spelningar tillsammans med bland andra Ola Magnell och Pugh Rogefeldt. Han ackompanjerade också Jerry Williams på dennes turnéer.


Därefter blev Janne huspianist i radioprogrammet ”Vi I Femman”. Ett jobb som han stannade kvar i under en tolvårsperiod. I den svenska Melodifestivalen 1980 medverkade han med en låt som Gert Lengstrand skrivit åt honom, ”Växeln Hallå”. Den kom i och för sig ”bara” tvåa men markerade också Jannes riktiga genombrott hos den svenska publiken. Året därpå medverkade han med den egenhändigt komponerade ”Rocky Mountain” och sedan följde flera års intensivt turnerande i de nordiska länderna. Genom åren har Janne spelat in över tjugo album varav tre instrumentala vilka har givits ut i så främmande länder som Japan. Han har också varit fältartist och underhållit svenska FN-trupper i bland annat Libanon och på Cypern vid inte mindre än fjorton tillfällen.


Idag medverkar Janne mycket i The Cadillac Band vilka spelat tillsammans med ett flertal amerikanska storheter och även gjort inspelningar i USA.


Men på Millners hör ni honom tillsammans med värmländska Respons.


Lennart Wrigholm
 

bottom of page