top of page

Eva Eastwood

Egentligen heter hon Eva Östlund så översättningen av efternamnet till Eastwood är ju smått genial. Frånsett att hon blivit 2000-talets svar på svenska sångerskor modell 50 och 60-tal så har hon också under karriärens gång skrivit låtmaterial inte bara till sig själv utan också till artister/grupper som Jerry Williams, The Boppers, Linda Gail Lewis, Lalla Hansson och Larz-Kristerz. Över åttahundra låtar har det blivit genom åren och det arbetet har sannerligen inte stannat av. Eva berättar att hon älskar att skriva låtar och att det ibland kan bli flera kompositioner om dagen.

I en tidningsintervju härom året berättade hon lite häpet om sina egna framgångar; ”Jag är stor bland en liten klick människor” var då Ewas egen beskrivning! Fast då hon väl ändå lite blygsam för i den intervjun nämner hon inte ens i en bisats att hon 1997, under ett besök i USA, erbjöds skivkontrakt av Bob Johnston. Mannen som producerat album med artister som Johnny Cash, Bob Dylan och Simon & Garfunkel. Men Eva tackade nej och åkte hem till Sverige för att starta upp gruppen Eva Eastwood & The Major Keys. Fast i ärlighetens namn ska väl också slås fast att Ewa sedermera erkände att hon faktiskt inte hade en aning om vem Bob Johnston var när han slog en signal. Så hon ursäktade sig med att hon inte hade tid just då.

Men väl hemma i Sverige fick startade Eva ett samarbete med den Jönköpingsbaserade skivetiketten Tail Records vilket resulterade i fem utgivna album mellan åren 1999-2005. Detta år debuterade Eve i TV-programmet Allsång På Skansen och framfärde där melodin Vår Liv I Repris. Ett framträdande som kan räknas som det stora genombrottet i hennes karriär. Sedan dess har Eva och The Mayor Keyes spelat in ytterligare fem album, tillbringat tusentals mils på dammiga turnévägar och skaffat sig en trogen publik som idag säkert kan räknas som åtskilligt större än en ”liten klick”.

Hon kryssar kompositionsmässigt säkert mellan sin svenska rockabilly och schlagervariant och den amerikanska rotrocksvariant som tog sin början under sent 50-tal.  Under våren 2017 var det biopremiär på dokumentärfilmen ”Eva en lyckost!”. En gripande dokumentär om en tragisk barndom och hur allting med lite tur kan förvandlas till en saga med ett lyckligt slut.

bottom of page