top of page
byline Lennart final.png

Clas Yngström & Sky High

Claes Yngström är en av de svenska musiker som verkligen gjort ALLT. Med sitt band Sky High har han spelat i alla världsdelar utom Australien (om nu inte den världsdelen tillkommit på senare tid). Men allt började hemma i Borlänge redan vid 1960-talets början när Claes fick en elgitarr av märket Kent i present av sin far. De första stora förebilderna var instrumentalgiganterna The Shadows vilka snart förbyttes mot the Beatles och The Rolling Stones. Claes lärde sig hitta runt gitarrhalsen och blev medlem i de olika popgrupper som vid denna tid växte som svampar ur marken.

Genom att hävda ett stort språkintresse, främst för det engelska språket, lyckades han övertyga sina föräldrar om att få gå en termin på en engelsk skola i London. Fast det Claes verkligen var intresserad av var givetvis den engelska musikscenen. Den som mest imponerade på honom under detta Englandsbesök var när han fick se The Who där gitarristen Pete Townshend, försedd med 100 watts Marshalförstärkare, spelade på en volym som formligen slet tapeterna från väggarna på dåtida popklubbar. Claes imponerades också stort av Eric Claptons spel i gruppen The Bluesbreakers och framför allt av en ung amerikan som just då började sitt musikaliska segertåg över västvärlden, Jimi Hendrix.

Åter hemma i Borlänge startade Claes en trio tillsammans med basisten Börje Olevald och trummisen Uffe Åhman och repertoaren plockades givetvis från de album som The Jimi Hendrix Experience gav ut. Men den svenska musikscenen förändrades under det tidiga 70-talet, Jimi Hendrix avled redan 1970 och Claes studerade till musiklärare samt flyttade till Göteborg. I slutet av 70-talet spelade Claes med hobbygänget Yngves Orkester på rockklubben Errol och under en kväll fick bandets pianist förhinder att medverka. Claes tog med sig gruppens basist och trummis upp på scenen och spelade ett improviserat set med idel gamla klassiker från Jimi Hendrix repertoar och efter detta var gruppen Sky High född. Som Claes berättade i en tidningsintervju: ”Det som inte överhuvudtaget, på det allra minsta sätt, var tänkt som ett karriärdrag blev sedan min huvudsakliga sysselsättning”!

En sysselsättning som idag resulterat i runt 4000 spelningar runt jordklotet, tvåsiffrigt antal inspelade album och ett otal gruppmedlemmar som kommit och gått. Idag består rytmsektionen bakom Claes av basisten Ulf ”Rockis” Ivarsson och trummisen James Bradley Jr.

Den här långa musikresan har givetvis inneburit både höjdpunkter och lågvattensmärken men bland de förstnämnda beskriver Claes bl.a. gruppen framträdande på en festival i Amsterdam redan 1980 där han och dåvarande basisten Börje Olevald fick jamma tillsammans med Jimi Hendrix trumslagare Mitch Mitchell och den ansedda engelska musiktidningen Melody Maker efteråt skrev att Sky High var festivalens stora behållning. Eller när de, tack vare sitt samarbete med amerikanska ZZ Top några år senare, fick sitt stora genombrott med rockvideon ”I Ain´t Beggin`” som rullade på musikkanalerna MTV och Music Box flera gånger om dagen. För att inte tala om när gänget fick högsta betyg av legenden Chuck Berry. Detta i Åhus Folkets Park och Berry var mycket imponerad av gruppens förmåga att spela en riktig ”lowdown” blues.

Om inte annat säger det ju en hel del om gruppens förmåga att variera sig.

bottom of page