byline Lennart final.png

Europe

Lördagen den 25 januari gästas Millners av Ian Haugland, trumslagare i Europé, en av Sveriges största musikaliska exporter där han kommer att leda sin speciella rockfrågesport. Därför skadar det väl inte med en liten karriärgenomgång av denna grupp.


Allt började i Stockholmsförorten Upplands Väsby i slutet av 70-talet när Joey Tempest (sång) och John Norum (gitarr) bildade hårdrocksgruppen Force. Övriga medlemmar var basisten Peter Olsson och trummisen Tony Reno. Spelningar hittade man på lokala ungdomsgårdar innan man 1982 bytte namn till Europe, ställde upp och vann i tävlingen Rock-SM, vilket resulterade i skivdebut i form av albumet Europe. En platta som sålde i över 30 000 exemplar. Sommaren 1983 genomförde gruppen en omfattande turné i Sverige vilken avslutades på Gröna Lund i Stockholm. Det uppföljande albumet Wings Of Tomorrow spelades in och gavs ut 1984 och därefter kom ett par medlemsbyten när keyboardisten Mic Michael och trummisen Tony Reno byttes ut mot Ian (Håkan) Haugland.


Hösten 1985 skrev Europé skivkontrakt med den internationella etiketten Epic, spelade in albumet The Final Countdown där den utbrutna singelplattan med samma namn blev en megahit, sålde i åtta miljoner exemplar och nådde förstaplatsen på hitlistorna i 25 länder. Undertidsperioden 1986–88 bröts singelplattorna Rock The Night, Carrie och Cherokee ut från albumet och blev i sin tur stora försäljningsframgångar. Under denna period turnerade gruppen i Skandinavien och Japan. Efter dessa turnéer lämnade gitarristen John Norum gruppen och ersattes av Kee Marcello som tidigare spelat i gruppen Easy Action. Efter medlemsbytet gav sig gruppen ut på en turné som förde dem över hela Europa och över till USA. I kraft av sina försäljningsframgångar blev detta en av gruppens mest framgångsrika turnéer.


Det uppföljande albumet Out Of This World spelades in och sommaren 1989Indien turnerade Europe i USA tillsammans med Def Leppard. Turnén blev en succé och det nya albumet sålde i över en miljon exemplar bara i USA. Mot slutet av året turnerade Europe i Japan, Taiwan och Indien. I januari 1989 startade gruppen en Europaturné i Sverige och fortsatte sedan i Tyskland och Italien. Man hade sedan tänkt fortsätta turnén i Nord och Sydamerika och Australien men detta ställdes in eftersom försäljningen av det nya albumet inte uppnådde förväntningarna. Gruppens management ville att man istället skulle koncentrera sig på att skriva nytt låtmaterial och spela in ett nytt album. På grund av den höga skattesatsen i Sverige flyttade medlemmarna till Västindien men detta godkändes sedermera inte av svenska myndigheter vilket resulterade i skyhöga restskatter för alla inblandade.


Under 1990 spelade Europe in nytt låtmaterial vilket presenterades för skivbolaget vilket dessvärre gjorde tummen ner för hela projektet. De ansåg inte det hela tillräckligt kommersiellt. Efter att ha omarbetat hela albumet gavs sedan Prisoner In Paradise ut och Europe gav sig ut på en Europaturné för att plugga produkten. Albumet lyckades till slut att sälja i över en miljon exemplar men turnén gick trögt och man sålde inte längre ut de stora arenorna. Den nya musikstilen ”Grunge” började slå igenom och i mars 1992 tog Europe ”time out”. Enda framträdandet under flera år blev när Europe återförenades för ett framträdande inför millenniumskiftet då man framförde Rock The Night och The Final Countdown i Stockholm inför en publikskara på runt 100 000 personer.


År 2004 återförenades Europe med John Norum tillbaka på gitarr. Efter detta har gruppen fortsatt med att vara verksam, de har spelat in flera album och gjort åtskilliga turnéer fram till dags dato. Trots att åren går har ännu inte The Final Countdown blivit verklighet för Uppland Väsbys bidrag till den internationella rockhistorien.