top of page

LENNART WRIGHOLM

Musikhistoriker, journalist, författare och mångårig medarbetare på Sveriges Radio

.Kommer här att publicera artiklar om artister och band på Millners scener.

AC/DC Lite Historik

September 24, 2017

De flesta skulle säkert definiera bröderna Angus och Malcolm Young, huvudpersonerna i gruppen AC/DC som australiensare. Något som också överensstämmer med fakta men familjen Young kommer ursprungligen från Glasgow, Skottland. En stad som vid 60-talets början bara kunde bjuda på tre framtidsutsikter, jobba på skeppsvarv, jobba på fabrik eller leva på socialbidrag. Året var 1963 när William och Margareta Young valde att emigrera till Australien för att hitta en framtid för sig och sina åtta barn.


Väl på andra sidan jordklotet var den förste i familjen Young som fick en framgångsrik karriär inom musikbranschen den då artonårige George Young. Denne blev medlem i gruppen The Easybeats vilka skulle bli Australiens svar på The Beatles. Gruppen skulle också få stora internationella framgångar med egna kompositioner som ”Friday On My Mind”, ”Hello How Are You” och ”S.t Louis”. Mot slutet av 60-talet började framgångarna för The Easybeats sina och George flyttade tillbaka till Australien efter att under några år varit bosatt i London. Tillsammans med gruppkollegan Harry Vanda började de etablera sig som låtskrivare och producenter. De var inte heller främmande för att göra egna inspelningar under olika fiktiva gruppnamn och under signaturen The Markus Hook Roll Band fick de en hit i USA med singelplattan ”Natural Man”. Något som resulterade i beställning på ett album under samma namn. På hemmaplan hade under åren som gått Angus och Malcolm Young etablerat sig som gitarrister i olika gruppkombinationer och storebror George plockade in sina bröder i studion för att de skulle få hjälpa till med album projektet. De imponerade stort på omgivningen med sitt gitarrspel och i november 1973 bildade Malcolm och Angus sitt eget band AC/DC. Namnet tog man efter den engelska förkortningen för växelström/likström (alternating current, direct current) Förkortningen hade George Youngs fru Sandra sett på skylt på sin symaskin. Ett band som enligt Malcolm Young skulle spela rock ´n roll och inga visor. Med andra ord, inget djävla tjafs. På de första spelningarna turades Malcolm och Angus om att spela sologitarr, men ironiskt nog var det den skickligare av de två, Malcolm som satte stopp för det. Han förklarade att han skulle sysselsätta sig med att spela stadig kompgitarr och låta Angus stå för blixtsnabba licks och improviserade soloinsatser. En annan ska var hur gruppen skulle se ut på scenen. Det var deras storasyster Margret som kom med idén att Angus skulle ha på sig en skoluniform. Hon mindes hur han brukade spela i den när han kom hem från skolan och omedelbart började öva på gitarren. Det var också Margret som sydde den första scenutstyrseln till Angus, komplett med skolväska på ryggen, något som snart skulle bli en av viktigaste ingredienserna i gruppens scenshow.


Inledningsvis var medlemsbytena många men sättningen stabiliserades i september 1974 när sångaren ”Bon” Scott, basisten Mark Evans och trummisen Phil Rudd rekryterats till gruppen. Albumen ”High Voltage” och ”T.N.T” etablerade AC/DC  på hemmaplan, 1976 skrev gruppen internationellt kontrakt med skivbolaget Atlantic och i samband med detta  gjorde de sin första internationella turné i Europa.


AC/DC gjorde sin första svenska konsert i juli 1976 då de agerade pausmusik åt dansbandet Jigs i Halmstad. Kvällens höjdpunkt ska ha varit när Angus Young ”moonade” inför en häpen dansbandspublik. Dansgolvet sägs ha tömts på ett par minuter när AC/DC drog igång sin scenshow. Att gruppen skulle ha gjort ett sådant här lågbudgetbesök på våra breddgrader kanske förvånar många sentida beundrare men faktum var att AC/DC agerade förband åt många internationella storheter under den här turnén, namn som Black Sabbath, Kiss och Aerosmith. Att AC/DC kom till Sverige överhuvudtaget berodde på att chefen för EMA Telstar, Thomas Johansson, fick ett tips om dem från en av sina engelska kontakter. Han fick ju också anledning till att återknyta kontakterna med bandets management ett antal gånger under de kommande decennierna.


Det var för övrigt inte bara i Europa som AC/DC fick börja från botten. I USA var man de första åren hänvisade till att turnera på småklubbar. Men det enda sättet gruppen kände till för att slå igenom var att turnera. Över varje amerikansk delstat de drog fram lade de ut en bombmatta av fler och fler spelningar. När den första USA-turnén var slut flög de till Europa och betade av 22 konserter i sju länder innan de avslutade med sjutton konserter i Storbritannien. AC/DC sluggade sig verkligen fram till de stora framgångarna. Med album som ”High Voltage”,  ”Let There Be Rock” och ”Highway To Hell” slog de också igenom stort internationellt. Den första stora motgången kom inför inspelningarna för albumet ”Back In Black” där sångaren Bon Scott avled av akut alkoholförgiftning under inspelningsarbetet. Han ersattes av Brian Johnson, tidigare sångare i den engelska gruppen Geordie. Ovan nämnda album blev det första där Brian intog platsen som frontman och plattan är idag en av bandets bästsäljare med runt 50 miljoner sålda exemplar.


Under de kommande decennierna blev AC/DC ett av världens mest framgångsrika rockgrupper. Deras albumproduktion har sålt i över 200 miljoner exemplar och gänget har under alla dessa år styrts av bröderna Malcolm och Angus Young med järnhand. Medlemmar har kommit och gått och år 2014 var till och med Malcolm tvungen att lämna gruppen på grund av hälsoproblem. Två år senare lämnade Brian Johnson gruppen mitt under världsturnén turnén ”Back Or Bust” då hans läkare förklarade att om han fortsatte skulle han bli helt döv. Som ersättare plockade man då in gamle frontmannen i Gun´s Roses, Axl Rose som hjälpte AC/DC att slutföra turnén.


Därmed verkar sagan om AC/DC har kommit till sitt slut, bandet som skivproducenten Rick Rubin utnämnde till världens bästa rockband i en artikel i tidningen Rolling Stone. Men i det här fallet man ska aldrig säga aldrig, bröderna Young har varit närmast uträknade tidigare men alltid rest sig på nio.

1 / 1

Please reload

bottom of page